Saturday, June 20, 2015

Asuinpaikkani

Oma rivitalopihani oli Savonlinnan Pihlajaniemessä. Asuin siellä reilt puolitoista vuotta. Muutin sieltä pois syksyllä 2011. Sen jälkeen olen asunut Savonlinnan Nätkillä kerrostalossa.

24.4.2018 Tämän blogin ekana keväänä eli kun minulla oli ekaa kertaa aikuisessa elämässäni oma piha, olin Viherpiha-lehden lukija: http://www.meillakotona.fi/lehdet/viherpiha

Kuvia kerrostaloasunnostani (kolme muuttoa rivitalon jälkeen) http://picturesfrommyhome.blogspot.fi .

25.4.2018   Viime vuosina olen lukenut vain paikallista sanomalehteä Itä-Savoa http://magg.io/td6cnB/1, joka on mökkeily- ja taideorientoitunut (Savonlinnan oopperajuhlien ja aiemman Retretin taidenäyttelyn myötä), sekä naistenlehteä MeNaisia http://www.menaiset.fi .

Näitä lehtiä saattaa löytää kaupunginkirjaston lehtisalista, ainakin Savonlinnassa on. Kaupungeissa, joissa on useita kirjastoja, saattaa jonkin kaupunginosan kirjastossa olla enemmän eri lehtiä.
Aikakausilehtien tilausjaksoja voi usein saada aika isolla alennuksella, jos etsii lehteä netin tai puhelinmyynnin tarjouksista.
http://lehtitilaukset.a-lehdet.fi
 http://tilaa.sanoma.fi/?category=aikakauslehdet
http://ita-savo.fi

En ole matkinut lehtiä vaan minulla on ollut vanhoja haaveita noista aihepiireistä (puutarha, sisustus, ym) ja olen kiinnostavia juttuja lukemalla oppinut samaan tapaan kuin harrastaessa yleensä opitaan, nähdään, miten kokeneemmat ovat saaneet kunnollista ja kiehtovaa aikaan.
Lisäksi tiesin, että näyttävyyttä voi tarkoituksella tavoitella: kasvupaikalleen sopiva hyvinvoiva rauhaan jätetty kasvi on yleensä tunnelmallinen ja näyttävä, kun taas häiritty, huonossa paikassa oleva tai kasvi, jonka vierestä on karsittu, on yleensä ei-niin-tunnelmallinen. Lisäksi kai pitäisi valita kasveja, jotka symboliikaltaan ovat suunnilleen ihmistyyppiäsi ja arvojasi, niin niiden hoitokin on sitten sovitettu luonteenlaadullesi ja kokonaisuus sopii yhteen elämäntavaltaan, johon viittaa. Puutarha on lepoa, virkistystä ja viihtymistä varten ja siksi sen tulisi sopia luonteenlaadullesi eikä olla toisten kaltaiseksi vääntäytymistä. Eri tyypin kukat ym ovat usein kivoja, jos ne ovat peräisin joltakin aiemmalta asukkaalta tai muulten toiselta henkilöltä, joka pitää niistä.

Voikohan olla, että kun Savonlinnassa ovat kaupunginosat erilaiset,niin en ollut pihlajaniemeläisen tyyppinen ja tasoinen vaan nätkiläisen tyyppinen ja tasoinen, niin että nämä kuvat kai pitäisi luokitella tavallaan nätkiläisiksi eikä pihlajaniemeläisiksi. Itse siis olen alun perin Helsingistä ja asunut myöhemmin muutaman vuoden Espoossa. Samoin olen aiemmin asunut omakotitalossa ja kerrostalossa, ja rivitalot taas puolestaan ovat usein erityyliset, vaikka iso piha rivitalossa on kyllä mielestäni kovin mukava asumismuoto.

Nämä kuvat eivät dokumentoi pihaani, vaan ne on otettu tyyliin "olisi kiva oppia ottamaan kivoja kuvia" ja toisaalta puutarhaunelmamaisilta kohdin omaa tulevaa puutarhanrakentamisosaamista tukemaan.

Kumma kun minulle tästä blogista jää olo kuin joku olisi verrannut pihaani ja rivitaloasuntoani tyhjiin neliskanttisiin seiniin, vaikka tuolla kaikilla naapureilla oli omat pihat, yksiöillä tosin pienet vain. Onko jollakulla ollut niin vähän rahaa, ettei ole kalusteita tms? Kierrätyksestä saa yleensä halvalla, jos perustavaroita puuttuu. Hienommat ovat toki eri juttu  Tuttavien ja tutuntuttujen vanhoja voi saada ilmaiseksi, erityisesti muuttojen ja uusien hankintojen yhteydessä.
Muutoin rahavarojen riittävyys on usein kiinni siitä, että asuu seudulla, jossa päätapahtumina ja pääammatteina olevat asiat ovat omia haavejuttujasi myös, niin niitä saa halvalla, kun niitä järjestetään monelle. Puutarhanhoidossa kasvit, jotka menestyvät, usein lisääntyvät vuosein kulkuessa tai niistä voi ottaa jo pistokkaita, eli niitä voi saada puutarhanhoitoa harrastavilta tutuilta ilmaiseksi.
Ostoksissa onnistuminen on tärkeää vähävaraisille, jottei tule lisärahanmenoa. Olen kirjoittanut myöhemmin oppimaani ostoksissa onnistumisesta yms blogiin http://asiakkaanavain.blogspot.fi mutta se on vasta viime vuosilta.
Mutteivät taimet niin kamalan kalliita ole: sain postimyynnistä valtavan määrän pieniä kukantaimia kahdellakympillä, kun ekaa kertaa laitoin pihaani. Muistaakseni sain niistä koko ison kukkamaan, mm sen pionit. Tänä keväänä, kun katsoin, niin kukansiemenpussi isossa marketissa maksoi luokkaa euron ja niissä oli mm yhdessä pussissa monenvärisiä kukkia samaa lajia.

No comments:

Post a Comment